ART+, vše o trhu s uměním
Červen 2017 1370 

Art+Antiques Jak se pozná pravý Boulle?

Průzkum Boullého versailleského stolu

Paříž – Psací stůl od francouzského královského truhláře André-Charlese Boulle, který byl před dvěma lety v curyšské galerii Koller vydražen za rekordních 2,5 milionu švýcarských franků, jeho nový majitel poskytl pro detailní výzkumně-restaurátorský projekt, který má napomoci boji proti padělkům barokního nábytku.

André-Charlese Boulle: Psací stůl, 1710–20 André-Charlese Boulle: Psací stůl, 1710–20

 

Stůl, který má doložitelnou historii až k jeho prvnímu majiteli, ministrovi financí Ludvíka XIV., byl rozebrán na jednotlivé díly a všechny jeho části podrobeny technologickým a chemickým analýzám. Zkoumá se stáří a vlastnosti použitých dřev, lepidel, laků i bronzových a mosazných aplikací. Dendrochronologické analýze bylo například podrobeno všech 49 dubových dílců, které tvoří kostru stolu. Celý proces je také průběžně dokumentován. Cílem je vytvořit co nejpodrobnější databázi charakteristických prvků a pracovních postupů, které Boulleho dílna používala.

Jedním ze zajímavých zjištění je, že ačkoliv takovéto stoly byly velice luxusním zbožím, výrobce se snažil postupovat maximálně ekonomicky – v částech, které nejsou vidět, je například vždy používán levnější materiál. Zdá se také, že stůl byl vytvořen již kolem roku 1710, tedy o dekádu dřív, než se u podobných Boulleho stolů dosud předpokládalo.

André-Charlese Boulle (1642–1732) byl hlavním dodavatelem nábytku a vybavení pro Versailles. Jeho charakteristickou technikou, která je po něm pojmenována, byla kombinace intarzií ebenovým dřevem s mosazí a želvovinou.

Majitelem zkoumaného stolu je francouzský sběratel Nicolas Cattelain. „V případě užitého umění 18. století se primárně spoléhá na historický a stylistický výzkum. Nyní je můžeme kombinovat s pokročilými technickými znalostmi,“ řekl Cattelain časopisu Art Newspaper, který projektu věnoval článek ve svém květnovém čísle. Očekává se, že v důsledku výzkumu dojde k deatribuci řady nábytkových kusů, které jsou dnes považovány za Boulleho originály. 

Sdílet na Facebooku  Vytisknout 

Loading...